Το Clomid είναι επίσης γνωστό ως κιτρικό κλομιφαίνη. Είναι από του στόματος φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία ορισμένων τύπων γυναικείας υπογονιμότητας. Το Clomid λειτουργεί κάνοντας το σώμα να πιστεύει ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι χαμηλότερα από αυτά, γεγονός που προκαλεί την υπόφυση να αυξήσει την έκκριση της ορμόνης διέγερσης των ωοθυλακίων ή της FSH και της ωχρινοτρόπου ορμόνης ή LH. Υψηλότερα επίπεδα FSH διεγείρουν την ωοθήκη για να παράγουν ωοθυλάκιο ή πολλαπλά θυλάκια, που θα αναπτυχθούν και θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Τα υψηλά επίπεδα της LH διεγείρουν την ωορρηξία.

Το Clomid συνταγογραφείται συχνά από ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή από OB-GYNs προτού παραπέμψουν ένα ζευγάρι σε έναν ειδικό γονιμότητας για πιο εξειδικευμένη φροντίδα. Ορισμένοι ειδικοί στην αναπαραγωγή συνταγογραφούν επίσης το Clomid.

Λήψη του Clomid

Το Clomid είναι ένα χάπι 50 χιλιοστόγραμμα που συνήθως λαμβάνεται για πέντε συνεχόμενες ημέρες στην αρχή του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Η ημέρα τρία, τέσσερα ή πέντε είναι τυπική για την ημερομηνία έναρξης του Clomid. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν ένα, δύο, τρία ή μερικές φορές τέσσερα χάπια που πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα κάθε μέρα, ανάλογα με το πώς πιστεύουν ότι θα ανταποκριθείτε στο φάρμακο. Είναι σύνηθες να ξεκινάτε με τη χαμηλότερη δόση και να αυξάνετε κάθε μήνα ανάλογα με τις ανάγκες.

Μερικοί γιατροί θα θέλουν να επιστρέψετε για εργασία αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων ορμονών ή ενός διακολπικού υπερήχου για να δείτε τα ωοθυλάκια σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πότε πρέπει να αρχίσετε να κάνετε σεξ ή να κάνετε ενδομήτρια γονιμοποίηση. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να προσδιορίσουν την κατάλληλη δόση για τον επόμενο κύκλο σας. Οι περισσότεροι γιατροί δεν συνιστούν να χρησιμοποιείτε το Clomid για περισσότερους από τρεις έως έξι κύκλους, λόγω του μειωμένου ποσοστού εγκυμοσύνης που συμβαίνει με τη συνεχιζόμενη χρήση. Ο γιατρός σας μπορεί να το παρατείνει εάν χρειαστούν μερικοί κύκλοι προτού εντοπίσει τη δόση που σας ταιριάζει.

Ποιος πρέπει να πάρει το Clomid;

Το Clomid συνταγογραφείται συχνά σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή PCOS, το οποίο είναι ένα σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη ή απουσία ωορρηξίας. Δεν θα ανταποκριθούν όλοι σε αυτό το φάρμακο. Οι γυναίκες με πρωτοπαθή ανεπάρκεια των ωοθηκών ή πρώιμη εμμηνόπαυση και οι γυναίκες με απουσία ωορρηξίας λόγω χαμηλού σωματικού βάρους ή υποθαλαμικής αμηνόρροιας είναι πιθανότερο να μην ωορρηξούν κατά τη λήψη του Clomid. Οι γυναίκες με αυτές τις καταστάσεις μπορεί να χρειάζονται πιο εντατική θεραπεία υπογονιμότητας.